Tmavé slnečné okuliare nemusia znamenať 100% ochrana pred UV žiarením.

Tmavé slnečné okuliare nemusia znamenať 100% ochrana pred UV žiarením.

Slnečná ochrana

Príchodom teplého počasia deti trávia viac času vonku v prírode, na detských ihriskách a pobyt na slnko môže so sebou niesť riziká. Ako chrániť oči našich detí?

Základné fakty o UV žiarení

Ultrafialová oblasť (UV) je neviditeľná časť spektra elektromagnetického žiarenia s vlnovou dĺžkou od 100 nm do 400 nm. Rozdeľujeme ho do troch pásiem UVA, UVB a UVC pásmo. Spektrum UV žiarenia, ktoré na Zem dopadá je tvorené v 90 až 99 % UVA žiarením a len 1 až 10 % UVB žiarením. UVC žiarenie je pohlcované prakticky stopercentne vrstvou atmosféry, takže na Zem ani nedopadá.

Hustotu UV žiarenia vyjadruje takzvaný UV index. Čím je vyšší UV index, tým silnejšie je UV žiarenie. Jarné mesiace sú typické miernou intenzitou UV žiarenia; od mája sa UV žiarenie zvyšuje až do septembra, kedy opäť klesá na miernu úroveň. Najvyššie hodnoty sú v letnom období, na poludnie, kedy je slnko najvyššie. UV index, teda, rastie s ročným obdobím, polohou slnka, ale aj s nadmorskou výškou a zemepisnou šírkou. Naviac, intenzita žiarenia stúpa, keď sa odráža z rôznych povrchov okolo nás, ako je napríklad sneh, piesok, voda, dlažba a podobne.

Tmavé okuliare neznamená 100% UV ochrana!

Oko je orgán reagujúci na svetlo a dokáže sa prispôsobiť rozdielnej intenzite svetla. Na slnečné žiarenie reaguje zúžením zrenice a privretím viečok. To je prirodzený ochranný mechanizmus oka. Ak by sme si nasadili tmavé okuliare, ktoré iba tlmia viditeľné svetlo a neabsorbujú UV žiarenie (nemajú dostatočný UV filter), vystavíme oko poškodeniu tým, že mu prirodzene neumožníme sa privrieť. To znamená, lepšie žiadne slnečné okuliare, ako nekvalitné bez UV filtra. 


Oči by sme teda v prvom rade mali chrániť kvalitnými slnečnými okuliarmi s dostatočným UV filtrom. Označenie okuliarov etiketou UV 400 znamená, že pohlcujú UV žiarenie s vlnovou dĺžkou 400 nm a menej, a teda túto ochranu poskytujú.

UV lúče sú prítomné celodenne, každý deň, v zime aj lete, a dokonca aj keď je oblačno. Nadmerné pôsobenie UV žiarenia môže viesť k akútnemu poškodeniu očí, ako je fotokeratitída (spálenie rohovky) a spálenie očného viečka. Môže tiež spôsobiť chronické poškodenie očí, ako sú katarakty a pterýgium (prerastaním zakrýva bielu časť oka cez rohovku).

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) približne 20 % všetkých katarákt spôsobuje alebo k nim prispieva UV žiarenie. Kataraktám sa pripisuje 48 % slepoty, čo z nich robí hlavnú príčinu celosvetovej slepoty.

Zrak je pre človeka najdôležitejší zmysel, až 80 % informácií vnímame práve očami. Keďže očná šošovka nikdy nie je schopná regenerácie prirodzenou cestou, ochrana očí pred UV žiarením je o to dôležitejšia. Vyberte si preto tie správne okuliare a zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktoré sú dobrou prevenciou pred poškodením zraku.