Digitálna únava očí.

Digitálna únava očí.

Naše oči nie sú stvorené pre obrazovky. Väčšina ľudí strávi pri počítači a digitálnych obrazovkách priemerne 11 hodín. Dlhé pozeranie na obrazovky môže spôsobiť „digitálnu“ únavu očí.

Ešte väčšou záťažou pre náš zrak je striedanie digitálnych zariadení bez možnosti oddychu od neustáleho pozerania na blízko.

Striedavé preostrovanie môže problémy ešte zhoršiť, pretože oči nemajú čas na uvoľnenie a oddych. Často sa už po 2 hodinách môžu dostaviť nežiadúce symptómy únavy ako sú napríklad podráždené oči, rozmazané alebo dvojité videnie, či bolesť hlavy. Elektronické zariadenia tak zmenili náš život aj naše zrakové návyky.

Príznaky digitálnej únavy očí:

- v dvoch tretinách prípadov sa prejavuje samotnou únavou očí,

- v polovici prípadov pocitom namáhaných očí, bolesťami hlavy či bolesťami krku a ramien,

- až tretina prípadov pociťuje podráždené oči, ich svrbenie a pálenie alebo rozmazané videnie či  bolesti chrbta,

- celková únava, prípadne napätie alebo bolesti rúk a ramien, sa vyskytujú približne pri štvrtine         prípadov,

- nadmerným slzením trpí približne 15 % prípadov.

Čo spôsobuje digitálnu únavy očí?

Jednou z mnohých príčin je zníženie frekvencie žmurkania. Pri práci s počítačom a digitálnymi zariadeniami žmurkáme až 3x menej ako je prirodzené. Digitálne obrazovky taktiež vo vysokej miere emitujú modré svetlo o vlnovej dĺžke 440-460 nm, ktoré je okrem zobrazovania samotnej modrej farby dôležité aj pre zobrazovanie farby bielej. V neposlednom rade je to dlhodobé zaostrovanie na krátku vzdialenosť, to znamená na monitor či pracovný stôl. Vo všeobecnosti celkovému zdraviu neprospieva ani dlhodobé sedenie bez prestávok či pravidelného pohybu v práci aj mimo nej.


Čo pomáha?

Každých 20 minút sa na 20 sekúnd pozrieť von oknom alebo na objekt minimálne vo vzdialenosti 6 metrov, nezabúdať žmurkať, po každej hodine strávenej pred počítačom si dať 5 minút prestávku, trochu sa prejsť a pozerať/zaostrovať na vzdialenejšie objekty, nastaviť si nočný režim na svojich digitálnych zariadeniach (tento režim znižuje vyžarovanie modrého svetla, ktoré okrem iného negatívne pôsobí na tvorbu melatonínu – hormónu zapojeného do procesu zaspávania a spánku), v neposlednom rade pomáhajú okuliarové šošovky s filtrom modrého svetla , samozrejme kvoli zamedzeniu celkovej únavy netreba zabúdať na správne sedenie, vhodné vzdialenosti monitora a pravidelný pohyb.